Z wielu powodów redukcja tkanki tłuszczowej jest trudna. Pierwszą przyczyną niepowodzenia jest brak możliwości utrzymania narzuconego modelu dietetycznego, często ciało by mogło, ale umysł nie daje rady. Niestety, zarówno prowadzenie treningu, jak i utrzymywanie diety wymaga zaangażowania, cierpliwości i ponoszenia określonych wyrzeczeń. Drugi [...]
Coraz więcej osób oraz kanałów telewizyjnych mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, [...]
Ostatnio naukowcy pod wodzą S. H. Faulknera sprawdzali, jak gorąca kąpiel wpłynie na stężenie glukozy i IL-6. Przy okazji badano wydatek energetyczny. Czy gorąca kąpiel okazała się zabójcą tkanki tłuszczowej? Czternastu mężczyzn zgłosiło się na ochotnika i zostało sklasyfikowanych, jako osoby szczupłe lub z nadwagą. Przez 60 minut leżeli w wodzie [...]
Bardzo często nieświadomie popełniamy błędy, przez które nie możemy osiągnąć swojego wymarzonego celu. Tracimy motywację i porzucamy treningi - w taki sposób nigdy nie odniesiemy sukcesu. Przeczytaj, jakie błędy na siłowni zdarzają się najczęściej oraz jak się ich wystrzegać. Chcę się odchudzić! Chcę być szczupła! Najpierw odpowiedz sobie na [...]
Dieta redukcyjna w przypadku wielu osób różnie może się kojarzyć. Głównym założeniem tej diety jest redukcja tkanki tłuszczowej dzięki deficytowi kalorycznemu oraz odpowiedniej proporcji między poszczególnymi makroskładnikami żywieniowymi, czyli białkami, tłuszczami oraz węglowodanami. Dieta redukcyjna może być inaczej interpretowana przez osoby [...]
Intermittent fasting jest niezwykle modnym modelem żywieniowym. IF: może być to trwający 24 h post, raz lub dwa razy w tygodniu, oraz normalne dostarczanie pokarmu w pozostałe dni; periodic prolonged fasting (PF) - okresowy przedłużony post, spotyka się tu nazwę ICR (przerywane restrykcje kaloryczne), może być to dieta, w której w ciągu doby mamy [...]
Istnieją dwa główne modele dietetyczne stosowane u sportowców, jeden z nich polega na ograniczeniu dowozu węglowodanów (lowcarb mniej niż 150 g węglowodanów dziennie, dieta ketogeniczna mniej niż 50 g węglowodanów dziennie). W tego rodzaju dietach zamiast węglowodanów stosuje się tłuszcze. Podaż białka jest tu zwykle niższa, szczególnie w diecie [...]
Czy pozbywanie się masy ciała skutkuje poprawą wrażliwości insulinowej? Niekoniecznie. Wiemy, iż np. mechaniczne usunięcie tłuszczu (liposukcja) nie musi mieć przełożenia na poprawę wrażliwości insulinowej. W skład masy ciała wchodzi przecież woda. Wbrew błędnym, obiegowym opiniom usunięcie pewnych zasobów wody z ustroju (diuretyki, sauna, inne [...]
Trening brzucha możliwy jest praktycznie wszędzie tam, gdzie mamy dostęp do kawałka podłogi, gdzie swobodnie wykonamy ruch naszym ciałem. Nie powinniśmy więc tłumaczyć się brakiem czasu na dojazd na siłownię czy brakiem możliwości uczęszczania na zajęcia fitness, gdyż ćwiczenia na tę partię mięśniową wykonamy bez problemu w domowych warunkach. [...]
Większość kobiet podczas swoich treningów skupia się na mięśniach brzucha, pośladków i ud. Świadomie bądź nieświadomie omijają trening między innymi mięśni pleców, twierdząc, że jest im to zupełnie niepotrzebne - no przecież, po co im "wielkie" plecy.
Dwudziestominutowy trening Full Body Workout Redox cieszył się wśród Was ogromną popularnością. W związku z pojawiającymi się pytaniami przygotowaliśmy dla was coś specjalnego! Część główna treningu – Uda i pośladki Główna część tego treningu skupia się na kształtowaniu i wysmukleniu ud i pośladków. Podobnie jak w rozgrzewce ćwiczenia wykonuj [...]
Naukowcy badali wpływ regularnego treningu na parametry metaboliczne. Celem badania było zatem zarejestrowanie zmian w spoczynkowym tempie metabolizmu (RMR), utlenianiu związków energetycznych w spoczynku i maksymalnym utlenianiu tłuszczów w trakcie wysiłku po roku rekreacyjnego treningu wytrzymałościowego zgodnie z zaleceniami ACSM. 17 osób [...]
Otyłość powiązano z cukrzycą, różnego rodzaju nowotworami (w tym złośliwymi), zaburzeniami glikemii, stanem zapalnym, zespołem metabolicznym, chorobami sercowo-naczyniowymi itd. U zdrowych ludzi nagła utrata ogólnej masy ciała zwykle wiąże się ze zwiększoną śmiertelnością (np. może oznaczać kacheksję nowotworową, utratę masy mięśniowej itd.). U [...]
To problem, który dotyka wielu kobiet. Jego przyczyny są różne, a skutek zawsze ten sam - odstająca fałdka nad podbrzuszem. Jak się jej pozbyć i odzyskać pewność siebie? Nie szukaj problemu tam, gdzie go nie ma! Zanim zaczniesz czytać dalej, zadaj sobie pytanie: czy Twój brzuch naprawdę jest wystający? Warto podkreślić, że w wielu przypadkach [...]
Brak aktywności fizycznej wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju przewlekłych chorób metabolicznych. Wg badań wystarczy kilka dni nieaktywności fizycznej, by znacząco wpłynąć, chociażby na insulinooporność. Jak szybko tracimy korzyści uzyskane dzięki aktywności? Naukowcy sprawdzali, jak szybko tracone są adaptacje do treningu. W godzinach i [...]
Nadwaga i otyłość są coraz większym problemem w Stanach Zjednoczonych oraz w Europie. Ostatnie dane pokazują, że dwie trzecie dorosłych Amerykanów ma nadwagę lub otyłość. W wielu badaniach oceniano zmianę masy ciała pod wpływem stosowanej diety, ćwiczeń lub ich połączenia. Naukowcom o wiele ciężej było zidentyfikować skuteczne sposoby utrzymania [...]
Rak jelita grubego (CRC) jest trzecim najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i drugim u kobiet na świecie. Jako trzeci najczęściej występujący nowotwór złośliwy i drugi pod względem śmiertelności nowotwór, rak jelita grubego spowodował około 1,9 miliona zachorowań i 0,9 miliona zgonów na całym świecie w 2020 roku. Referencje: Yue Xi i in. [...]
Szafran (Crocus sativus L.) jest używany jako przyprawa ze względu na swoje właściwości barwiące i smakowo-zapachowe. Był również stosowany w medycynie tradycyjnej do leczenia różnych chorób. Głównymi składnikami chemicznymi odpowiedzialnymi za te właściwości są krocyna, krocetyna i safranal. Wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej, w [...]
Dla wielu bywalców klubów fitness aktywność fizyczna jest przede wszystkim narzędziem w redukcji wagi lub utrzymania szczupłej sylwetki. Największa część z nich przykłada szczególna uwagę do ćwiczeń cardio, unikając przy tym wysiłku typowo siłowego. Czy słusznie? Czy trening cardio jest skuteczniejszy, niż siłownia w kontekście odchudzania? [...]
Tempo wykonania ćwiczeń ma decydujące znaczenie dla przyrostu masy, siły i mocy mięśni. Jak się okazuje, może mieć znaczenie także dla wydatku energetycznego, a więc pośrednio dla redukcji tkanki tłuszczowej. Dziewięciu mężczyzn podzielono na grypy. Wykonywali oni 4 serie, po 8 powtórzeń, z ciężarem 60% maksymalnego: przysiadów z fazą [...]